Almanya’nın bilim ortağı Türkiye

Almanya’nın bilim ortağı Türkiye

Almanya’nın 2014 Uluslararası Bilim Yılı ortağı Türkiye oldu. 23 Ocakta resmen başlayacak olan bilim yılı, iki ülkenin genç bilim insanlarını buluşturmayı ve inovasyon politikalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Avrupa- Asya arasında köprü olan ve büyüyen ekonomisi ile dikkat çeken Türkiye, bilimsel yatırım ve araştırmaları da cezbetmeye başladı. Bu çerçevede Almanya`nın en önemli ekonomik ve kültürel ortağı olan Türkiye, 2014`de yılında Almanya`nın uluslararası bilim ortağı olmaya hazırlanıyor. 23 Ocakta resmen başlayacak olan bilim yılı, iki ülkenin genç bilim insanlarını buluşturmayı ve uluslararası işbirliği olanaklarını arttırmayı hedefliyor.

Bilimsel İşbirliğinin 30.Yılı

Bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Almanya Uluslararası Bilim Yılı’nın Türkiye’den önceki ortakları Güney Afrika, Rusya, Brezilya ve Çin olmuştu. Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürü Volker Rieke, Almanya’nın bu yıl bilim yılı ortağı olarak neden Türkiye’yi seçtiğini şu sözlerle aktardı:”Aslında üç nedene dayanıyor. Öncelikli olarak iki ülkenin bilimsel ilişkilerinin uzun bir tarihi var. 2014 yılı, 1984’te TÜBİTAK ile Alman Araştırma Topluluğu arasında imzalanan bilimsel işbirliği anlaşmasının 30. Yıldönümü olarak kutlanacak. Bir diğer neden ise Türkiye’nin, iki kıtayı bağlayan bir köprü işlevi görmesi. Ayrıca Almanya’da yaşayan Türk hemşerilerimiz bu işbirliğini daha da önemli ve etkin kılıyor. Bundan dolayı bilim yılının, her iki ülke için de kazanç olacağını tahmin ediyorum.”

‘Bilimsel ortaklığın payandaları gençler`

Volker Rieke 1951 yılından bu yana iki ülke arasında bilimsel işbirliği yapıldığını vurguladı. Rieke, bu yıl öğretime başlayan İstanbul’daki Türk- Alman Üniversitesi ile Berlin ve İstanbul’da faaliyet gösteren German Turkish Advanced ICD Research Center’in, iki ülke arasındaki bilimsel işbirliği potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürü ayrıca bilim yılının öncelikleri arasında genç bilim insanlarının bulunduğunun da altını çizdi.

Genç bilim insanlarının yaşları gereği önlerinde uzun bir kariyer yolu olduğunu belirten Rieke, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Gençler, bilimsel bir ortak ile çalışmaya ne kadar erken başlarlarsa, birikim ve deneyimleri artacağı gibi, ikili işbirliğine de o kadar fazla katkıda bulunurlar. Böylece hedeflenen bilimsel işbirliği sağlam bir zemin üzerinde, uzun soluklu ve yoğun bir şekilde devam edebilir. Bilim yılında ülkelerimizdeki genç bilim insanlarını ön plana çıkarmak ve onları payandalaştırmak suretiyle iki ülke arasındaki bilimsel ve endüstriyel araştırma işbirliğini kurabilir ve güçlendirebiliriz.”

2+2 projeler ve inovasyon politikaları

Volker Rieke, sağlık, beslenme ve enerji alanlarında hali hazırda yürütülen ve her iki ülkeden de en az bir eğitim kurumu ve bir işletmenin yer aldığı 2+2 projelerinin bilim yılında başka alanlara da kaydırılacağını duyurdu. Rieke, dünyanın değişen ihtiyaçları göz önünde tutularak, öngörülen bilimsel çalışmaların geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade etti:

”İlk etapta anahtar teknolojiler olarak nitelendirilen bilgi-iletişim, nano ve biyo teknolojilerini tercih ettik. Bunun yanı sıra küresel değişim çerçevesinde yenilenebilir enerji, çevre ve iklim koruma teknolojileri de çalışmalarda önemli rol oynayacak. Aynı şekilde psikoloji, sosyoloji ve felsefe de öngörülen alanlar arasında. Elbette son zamanlarda öne çıkan demografik değişim, beyin gücü sirkülâsyonu ve göç meseleleri de ağırlık verdiğimiz konular arasında yer alıyor.”

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’ndan Volker Rieke, araştırma politikalarının artık inovasyon politikalarına dönüştüğünü belirterek, bilimsel çalışmalara ekonomi, hizmet ve ürün zincirinin de eklendiğini ve 2014 bilim yılının söz konusu politikaların vücut bulduğu bir adres olacağını ifade etti. Rieke ayrıca Türk-Alman bilim yılının ikili bir bilimsel anlaşma ile taçlandırılacağını da belirtti.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor